Ta smslån på ett sunt sätt

Posted by on


Smslån, eller snabblån som de numer kallas, är mindre lån. Nästan alla vet ungefär vad smslån är och det är många svenskar som någon gång har ansökt om ett sådant lån. Lånen har både fördelar och nackdelar och kan därför ses som både bra och mindre bra när du tar sms lån. Hur kan du gå tillväga för att ett lån ska vara en positiv erfarenhet för dig?

Vad innebär smslån?
Ett sms-lån uppgår i regel till 10 000 kr. Det finns även lån på upp til 50 000 kr. De är högkostnadskrediter, det vill säga de har betydligt högre ränta än ett vanligt privatlån. Av den anledningen anses de ofta vara mindre bra val.

Samtidigt betalas snabblån ut omgående. När din ansökan blivit beviljad kan pengarna finnas på ditt konto redan efter några minuter. Därför kan de vara ett bra val när du behöver pengar så snabbt som möjligt.

Hur tar man smslån på ett ansvarsfullt sätt?
Först och främst bör du fundera på om du behöver ett lån överhuvudtaget. Att låna kan kännas lockande, framför allt eftersom det är så enkelt. Just därför kan det kännas som att det inte är någon stor sak.

Undvik lån så gott det går
Det bästa är att inte låna pengar om du inte behöver det. På grund av den höga effektiva räntan som smslånen har kan du få betala flera hundralappar, om inte tusenlappar, mer än vad du lånat. Därför kan smslån ofta vara en dålig affär, speciellt om du inte behöver lånet.

Då kan smslån var ett bra val
Om du däremot har en skälig anledning kan ett lån vara ett rimligt alternativ. Exempel på goda skäl att ansöka om smslån följer nedan:

• Ditt husdjur har blivit skadat och du måste besöka veterinären omgående
• Du befinner dig på semester utomlands och har blivit bestulen på dina kontanter
• En helt oväntad faktura kommer med posten och behöver betalas
• Du är sjuk och behöver pengar till särskild medicinsk utrustning eller medicin
• Du jobbar hemifrån på din laptop och den har kraschat
Att tänka på om du ansöker
Om du har goda skäl att ansöka om ett smslån är det viktigt att du kan betala tillbaka det enligt avtal. Tänk på följande frågor innan du lånar:

• Har du jämfört flera långivare?
• Har du kollat upp om du lever upp till långivarens krav?
• Kan du sköta återbetalningen av lånet i tid?
• Hur kommer lånet påverka din kreditvärdighet?
Om du är nöjd med svaren på frågorna ovan kan det vara skäligt att låna. Ett tips inför framtiden är att påbörja ett sparande. Då slipper du ansöka om ett snabblån nästa gång en oväntad uppgift uppstår.